CITY LiFE - інформаційний журнал твого міста

 СІТІ ЛАЙФ iнформаційний журнал
CITY LIFE iнформаційний журнал
CITY LIFE Номер 17
Про журнал Архів Рекламодавцям Передплата Представництва Гороскоп
CITY LIFE ????? 17
???????
CITY MIX
Танго — це танець життя
Славомір Мрожек. «Танго».
У театр прийшла сороканіжка
«Ляльки шоу-25»
Перший спектакль Єжи Новак зіграв у Богородчанах
Єжи Новак побував на Івано-Франківщині
CITY PEOPLE
Кузьма «Скрябін»:«Я стрижуся, коли в мене депресія...»
Кузьма в гостях у CITY LiFE
???? ??????
Василь Вірастюк: «Шварценегер поки не знає української мови»
Василь Вірастюк в гостях у CITY LiFE
CITY PEOPLE
Чотириста «похресників» родини Мороз
«Інтерсоно»
CITY SOCIETY
Вічна лучанка Олена Абаза
В гостях у CITY LiFE Олена Абаза
CITY SOCIETY
Ірена Карпа: «Продюсер мені гомілку покоцав, а я йому щелепу вибила»
В гостях у CITY LiFE Ірена Карпа
Екстремальний «Нівроку»
XII фестиваль молодіжного мистецтва «Нівроку» відбувся у Тернополі
CITY SOCIETY
Таємниці Личаківського кладовища
Розкриває CITY LiFE
CITY HISTORY
Древнє Рівне — язичницький мегаполіс?
Досліджує CITY LiFE
Трипільці жили біля сучасного Луцька
Досліджує CITY LiFE
CITY SHOPING
Кавовий бум на віденський кшталт-2
Все про каву!
CITY FAMILY
Злата Прага
Детально про Прагу...
CITY ART
Кременець — ворота раю
Фотовиставка присвячена славетному місту...
CITY ART
Шарм ретрографіки
«Руська, 12»
Гардероб її величності Історії
Франциск І мав 13 600 золотих ґудзиків
Музей — у подарунок!
...модерної скульптури Михайла Дзиндри...
???? ??? CITY
???????:
N10(17) Грудень 2005     ???? ??????: Богатирський виклик "Термінатору"
??? ? ???????
CITY SHOPING
Кавовий бум на віденський кшталт-2

Луцьк кавовий

Одним із найдавніших вважається «Галка». Невимушена атмосфера, круглі столи та зручні крісла спонукають до спокійної, розміреної бесіди за філіжанкою запашної кави. В «Галці», як, зрештою, і в інших кав’ярнях, можна легенько перекусити, а от на вишукані десерти розраховувати не варто (крім дуже смачного желе). Приємне враження справляють і офіціанти. Поруч із кав’ярнею функціонує магазин, де можна придбати вподобаний напій та отримати пораду щодо вибору кави. Тривалий час саме ця кав’ярня була єдиним закладом такого ґатунку в місті. До недоліків «Галки» можна віднести не дуже цікавий інтер’єр та заборону палити у приміщенні (має бути принаймні два зали: для тих, хто палить, і для всіх інших).
«Карамель-кафе» — справжнісінький рай для любителів та поціновувачів десертів —істинних шедеврів кулінарного мистецтва, про які можна говорити довго й багато, та краще спробувати самому. Кожен тут знайде і напій до смаку — від звичного еспресо до справжнього капучіно (не плутати зі штучним «пойлом» в одноразових пакетиках). Два зали (один із яких — для курців) та літній майданчик цього закладу вміщують доволі велику кількість гурманів. Якоїсь захопленості й закоханості додають відвідинам червоний колір стін та м’які диванчики. Окремої уваги заслуговує музичний супровід — ненав’язливі, легкі, не «заїжджені» радіостанціями мелодії. Персонал спеціально навчений — усі пройшли школу барісто. Офіціанти запам’ятовують клієнтів моментально. Уже під час другого візиту мене зустрічали так, ніби я принаймні тричі на день заходжу сюди попити кави.
Ще один заклад, який вражає розмаїттям сортів кави, — «Клуб кави». З десертами тут трішечки складніше. Ця кав’ярня також має два зали з тими ж параметрами, що й у попереднього кафе, але вони набагато менші. Проте тут можна добре поїсти. Лише в цій кав’ярні в Луцьку подають каву по-віденськи — зі склянкою джерельної води.
Нарікань на роботу обслуговуючого персоналу в луцьких закладах не спостерігається взагалі. Можливо, тому, що й місто менше, і люди невимушені.


Кавові терміни, або Не промахніться із замовленням

Бленд — суміш, яку роблять із зерен різних сортів кави.

Глясе (від лат. glacies — лід) — кава з морозивом. Сильно охолоджений напій, який подають у високій конічній склянці ємністю 250 мл із соломинкою для кави й десертною ложкою для морозива. Існує безліч цікавих варіантів приготування кави-глясе.

Кафе коретто — кава зі смаковими добавками — такими, як ірландський крем, шоколадна м’ята, лісовий горіх, амаретто, кориця, а також карамелевим, шоколадним, кокосовим, ванільним та іншими сиропами.
 
Кафе-о-ле — звичайна (не еспресо) кава із зерен слабкого обсмажування. Готову каву змішують у рівних пропорціях з дуже гарячим спіненим молоком.

Корто — різновид еспресо, дуже міцна і насичена кава. Готується з тієї ж кількості кавового порошку, що й стандартний еспресо, але для корто використовується ще менше води.

Кава-латте — улюблений багатьма напій, що складається з однієї частини еспресо й трьох частин гарячого молока з невеликою кількістю піни. Як правило, піну посипають тертим шоколадом або какао. Іноді до напою додають сиропи, наприклад, карамельний, шоколадний або ванільний.

Мазбоут — кава по-східному середнього ступеня «солодкості» (цукор у напій додається в процесі заварювання). На чайну ложку кави — чайна ложка (без «гірки») цукру.

Майлд (Mild) — вища категорія кавових сортів, що включає кращі сорти арабіки. Таку назву має тільки високоякісна кава, зібрана на висоті 1000-1500 метрів над рівнем моря. Інша, більш повна назва цієї категорії — «м’яка кава, вирощена на високогірних плантаціях».

Мак’ято — стандартна порція еспресо (30 мл) з невеликим додаванням молока (15 мл).

Меланж (від фр. melange — суміш) — кава в європейському стилі, у якій молоко й кава змішуються в рівних співвідношеннях.

Сенза спума — різновид капучіно (еспресо з молоком), напій без піни або з невеликою її кількістю.

Уеш — піна, що утворюється зі змолотого до пилоподібного стану кавового порошку при заварюванні кави по-східному. Її розкладають ложкою по чашках, а потім наливають каву. Уеш на Сході вважається «обличчям кави».

Еспресо граніта — дуже холодний і несолодкий еспресо з підсолодженими збитими вершками (в Італії); сильно охолоджена в спеціальних машинах суміш еспресо, молока й цукру (в Америці).

Еспресо кон панна — гарячий еспресо зі збитими вершками (схожий на капучіно — еспресо зі збитим молоком).

Міфи про каву...

1. Кава викликає хвороби серця.
Дослідження не виявили жодного зв’язку між вживанням кави й серцевими захворюваннями, спростувавши міф про те, що кава нібито підвищує артеріальний тиск. А щоб кава підвищила рівень холестерину в крові, вона повинна бути настільки міцною, що мало хто зможе її випити.

2. Кава негативно впливає на вагітність.
Доведено, що кофеїн не впливає на розвиток плоду й не має відношення до випадків викидня. Але, за останніми даними, опублікованими в «Американському журналі епідеміології», від кави вагітним треба все-таки відмовитися, так само як від кока-коли й інших напоїв, де є кофеїн. Їх вживання призводить до того, що дитина з’являється на світ з меншою вагою, ніж немовлята інших матерів.

3. Кава викликає пухлини в грудях.
Вчені продовжують заперечувати будь-яку залежність між виникненням злоякісних утворень і вживанням кави.

4. Кава сприяє розвитку остеопорозу.
Існує думка, що кофеїн сприяє виведенню з організму кальцію, послаблюючи тим самим кісткові тканини. Однак дослідження доводять: небажаний вплив цілком компенсується, якщо випивати склянку молока в день або стежити, щоб у харчовому раціоні була достатня кількість кальцію.

5. Кава викликає залежність.
Медики вважають, що кофеїн не викликає залежності. Однак ті, хто перестає пити каву або різко зменшує звичну дозу, ризикують одержати головний біль, гірше міркують, стають неуважними, дратівливими або сонливими. Всіх цих неприємностей можна уникнути, скорочуючи вживання кави поступово.

6. Кава з молоком погано переварюється.
Це не так. Ті, хто дотримується подібної думки, стверджують, що білки молока поєднуються з таніном, наявним у каві, й у результаті утрудняється їхнє засвоєння. Дивно, що подібні звинувачення не висуваються проти чаю з молоком, тоді як у чаї таніну більше, ніж у каві.


Цікаво про каву...

Для приготування еспресо необхідно 42 кавових зерна.
Капучіно отримав свою назву за апетитну пінку, що нагадує капюшон Капуцина (члена католицького чернечого ордена).
Робуста містить удвічі менше кофеїну, ніж Арабіка.
Звичайна філіжанка (200 г) кави містить близько 150 мг кофеїну.
Чоловіки п’ють на 20 відсотків більше кави, ніж жінки.
37 відсотків людей, які споживають каву, п’ють її без цукру.
Перша європейська кава продавалася в аптеках як лікарський засіб.
У Туреччині каву подають у першу чергу найстаршій людині в родині.
У древній Арабії, якщо чоловік відмовлявся готувати каву для своєї дружини, це могло на законних підставах стати приводом для розлучення.
Бах у 1732 році написав «Кавову кантату». Понад 25 мільйонів людей працюють у кавовій індустрії.
Каву вирощують у понад п’ятдесяти країнах світу.

?? ???? ?? ????? ?????????? ?? ????? ??? ????? ??? ?????
2007
N(34)Червень
N(33)Травень
N(32)Квітень
N(31)Березень
N(30)Лютий
N(29)Січень
2006
N(28)Грудень
N(27)Листопад
N(26)Вересень
N(25)Серпень
N(24)Липень
N(23)Червень
N(22)Травень
N(21)Квітень
N(20)Березень
N(19)Лютий
N(18)Січень
2005
N(17)Грудень
N(16)Листопад
N(15)Жовтень
N(14)Вересень
N(13)Липень
N(12)Червень
N(11)Травень
N(10)Квітень
N(9)Березень
N(8)Лютий
2004
N(7)Грудень
N(6)Листопад
N(5)Жовтень
N(4)Вересень
N(3)Серпень
N(2)Липень
N(1)Червень


Реклама:


Луцьк, вул Рівненська 76а
+38(0332) 78-49-49

artvist-liberty@yandex.ru
Про журнал Архів Рекламодавцям Передплата Представництва Контакт Форум Гороскоп
© ТОВ "КРЕАТИВ ПЛЮС".
Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали, а також художнє оформлення
належать редакції журналу "CITY LiFE"
Передрук та відтворення інформації допускається лише з письмового дозволу редакції


   
Реклама: